Vem slåss skivbolagen för?

I DN står det idag flera artiklar om den infekterade fildelardebatten. På ena sidan finns en artikel om Sverige som piraternas fristad och på den andra Dan Jönssons artikel om vad den här upphovsrätten egentligen gjort för artisterna.

Det man kan fråga sig är om artisterna/konstnärerna, som bara får bråkdelar av slutbeloppen, egentligen bryr sig om den här ”rätten”? Dan Jönsson menar att rättegången mot The Pirate Bay om några veckor bara blir en juridisk skenfäktning som skymmer sikten för de stora, omvälvande frågorna.

De som inte bara handlar om hur man från samhället ska se på konst: en lyxprodukt eller en nyttighet? På konstnärer: medborgare eller entreprenörer?

I SvD skriver Sam Sundberg om ”våndan” med fildelning angående att hans bok om fildelning finns att ladda ner på Piratebay. Den artikeln är en av SvD:s mest lästa artiklar de senaste 18 timmarna så han behöver nog inte gråta över publiciteten.

Kom igen gänget! Utnyttja den nya tekniken och ligg i framkant istället för att gnäll när ni halkar efter!

Annonser

Ett svar

  1. Mycket tal om de hemska skivbolagen: ett av mina favoritband (utsökta i studio, värdelösa på scen: skulle inte gå på en konsert till om jag så fick betalt) ger ut skivor på eget bolag. Undrar hur stor del av vinsten de tar del av?

    Det finns ju andra sider av upphovsrätten också (förutom den om hur man ska få in pengar till mat & hyra): man kanske inte vill få det man gjort förvanskat, få sitt namn klistrat på någon annans soppa (uppenbarligen populärt i Indien), eller att någon annan sätter sitt namn på det man slitit med. Vill vänster-veganer att McDonalds ska kunna använda deras musik till hamburgerreklam?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: