Va? Ska det vara ENKELT att ta del av offentliga handlingar?

Sveriges offentlighetsprincip innebär att handlingar som är offentliga ska vara tillgängliga att ta del av för vilken svensk medborgare som helst.

Plötsligt gäller det något som är så känsligt för oss svenskar: Pengar!

”DET ska man väl inte kunna få reda på ENKELT?” menar Skatteverket som vill stoppa smygsajterna som avslöjar uppgifter om privatpersoner.

Problemet är bara att är det offentliga handlingar så ÄR det offentliga handlingar. Det har ALLTID gått att ta reda på vad någon annan har för lön men innan fick man masa sig iväg till Skattemyndigheten själv och fylla i en blankett.

Debatten är i full gång och infekterad som vanligt.

Men men, kör hårt Skatteverket! Dra ner på offentlighetsprincipen!

Annonser

3 svar

  1. Du är ju oskön så det räcker! Offentlighetsprincipen har ETT enda syfte och det är att säkerställa att ”we the people” kan granska statsapparaten i fogarna och reagera mot eventuellt felaktig myndighetsutövning. Det har aldrig funnits någon avsikt att enskildas personliga förhållanden ska kunna hämtas ut från det allmänna in absurdum. Ska psyktester hos Pliktverket, sjukjournaler hos Landstinget eller förundersökningar i sexulbrottsmål också vara tillgängliga för alla och envar? Du är alldeles för ensidig i ditt tänk. Tacka fan för att vi har (den f.ö. ogenomträngliga) sekretesslagen som möjliggör en inskränkning av offentlighetsprincipen.

    Och du; det heter allmänna handlingar.

    /Från tjänsteskrubben

    • Bra! Underbart att ha kompetenta och intelligenta läsare! Tack för att du förtydligade och visade ytterligare sidor i ämnet. 🙂

  2. Tack själv för att du inte – till skillnad från vad jag förväntade mig – reagerade med taggarna utåt och försökte dig på ett taffligt försök att replikera. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: