Filmrecension: Watchmen

Det klassiska bokomslaget

Det klassiska bokomslaget

Handlingen
Kallakrigets kärnvapenhot har aldrig varit mer närvarande när maskerade brottsbekämpare olagligförklaras. Numera pensionerade dör de en efter en, vilket leder in en av de få kvarvarande på en mördarjakt. (Herregud vad hopplöst det är att sammanfatta den här filmens handling!?!)

Vad tycks?
Det är helt okej att tycka att den här Watchmenfilmen är dålig. Saken är bara den att enligt min mening har man helt missuppfattat vad Film är om man säger att Watchmen är en dålig film. Man kan säga att Watchmenfilmen är dålig men man kan inte säga att Watchmen som Film är dålig. Som film är detta något av det bästa jag har sett. Tror att den senaste Filmen jag såg som verkligen var så mycket Film var Amelie från Montmartre från 2001. Ja ett tag sedan.

Till saken hör också att jag har och har läst boken ett flertal gånger och att själva berättelsen omges av ett visst nostalgiskt skimmer från de tidigare tonåren. Gillar man boken så gillar man Watchmenfilmen. Det som inte kom med ströks för att filmen blev för lång. Nu är den 2 timmar och 42 minuter men det kommer garanterat att komma en Directors Cut eller Extended Edition eller liknande med de andra 40 minutrarna som filmades. Alltså, filmen är trogen boken i många fall frame-by-frame och det är Bra det. Eftersom att förlagan ju är bra…

Många liknar Watchmen med Dark Knight men jösses det är bara löjligt. Att säga att Dark Knight är en filmatiserad serietidning är som att säga att Garfieldfilmerna (de datorgenererade filmerna) baseras på Gustavstripparna om den tjocke katten som gillar lasagne. Liknelsen haltar brutalt. Watchmen ÄR manuset till filmen. Så är det med det. All credd åt Chris Nolan men Dark Knight är INTE världens bästa film… Vojne…

Ja, förresten, nämnde jag att filmen har historiens bästa specialeffekter och scenografi? Inte? Så är det i alla fall… Jag tänker inte raljera mer om det här. Det är skönt att veta att andra kanske inte kommer att hålla med en men att man helt enkelt struntar i det. För mig är betyget självklart!

Slutar där jag började: Det går inte att sammanfatta handlingen i den här filmen på något vettigt sätt. Vill du se en Film?

Se den!

Betyg
10/10

Kortfakta
Regi: Zack Snyder
Genre: Drama, Sci-Fi (”Action, Äventyr” enligt SF men vad fan vet dom?)
Speltid: 2h 42m
Skådespelare: Billy Crudup, Mathew Goode, Malin Åkerman, m.fl.
Premiärdatum: 2009-03-13
IMDB: 8,1/10
SvD: 4/6

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: